Componisten Bach | Mozart | Beethoven

Vanaf 12 april '24 voor het eerst samen tentoongesteld in Galerie Herengracht 20 in Almelo > lees meer
Lees hier het artikel op RTV Oost 27-3  "Kunstenares brengt marmeren ode aan klassieke grootmeesters"
Later dit jaar op meerdere locaties waar ze muziek en kunst mogen verbinden, o.a. tijdens het Stiftfestival.

Unieke en eigen(tijdse) bustes van ‘s werelds beroemdste componisten. Uitgehouwen uit hetzelfde blok Italiaanse marmer. Opgegroeid met de muziek van Bach, Mozart en Beethoven binnen een muzikale familie, was het een bijzonder mooie uitdaging om deze componisten vorm te geven in marmer. Natuurlijk ging daar een studie aan vooraf van portretten met hun karakteristieke uiterlijke kenmerken. Maar ook de gelaagdheid in de muziek van Bach, de melodieuze composities van Mozart en de virtuoze symfonieën van Beethoven hebben mij geïnspireerd tijdens het ontstaansproces. De bustes hebben ieder een typerend detail op de achterzijde.

 

Afmeting ca. 37x30x20 cm

Bronzen reproducties zijn in zeer beperkte oplage te koop

Monogram Bach

Quote vaak gebruikt door Mozart

Eerste noten 5e symphonie


Klik voor een vergroting


Klassieke muziek en in het bijzonder die van Bach heeft altijd een bijzondere rol gespeeld in onze muzikale familie

We zijn er mee opgegroeid, mijn broer Cor heeft, zoals vast wel bekend bij de liefhebbers, alle orgelwerken van Bach opgenomen op cd. Zo is er een prachtig klankdocument ontstaan. Natuurlijk gespeeld op het mooie Bachorgel in de Grote Kerk van Dordrecht  Bachproject | Orgels en projecten | Cor Ardesch

 

Zelf lag mijn talent niet in het bespelen van een instrument, maar ontdekte ik mijn passie voor het beeldhouwen.

Wat is er dan mooier om een eigentijdse buste van Bach te maken. 

Hierbij heb ik geprobeerd naast uiterlijke kenmerken, de gelaagdheid, zoals we die kennen in de muziek van Bach, weer te geven.  Op de achterkant treft u het Bach logo aan. 

Oorspronkelijk heb ik dit beeld uitgehouwen in wit marmer. Dit marmeren beeld is in 2022 een half jaar tentoongesteld in de Grote Kerk in Dordrecht.  

 

Het beeld van Bach is ook gereproduceerd in brons. Dit bronzen beeld heb ik op 24 maart 2023 met trots overgedragen aan de kerkrentmeesters van de indrukwekkende Grote Kerk in Dordrecht, waar het een eigen plek gekregen heeft naast het unieke Bachorgel. Dit voorafgaand aan het jaarlijkse Bachconcert 'Bach by candlelight' door Cor Ardesch.