Gedenkbeeld busramp Osnabrück

'In het hart gegrift'

Zondag 11 juni 2023  om 16.00 uur is de onthulling van het marmeren gedenkteken  dat ik met trots en liefde heb mogen maken in opdracht van de Gemeente Twenterand  als herinnering aan het tragische bosongeluk in Osnabrück op 11 juni 1955. 

Voorafgaand aan de onthulling is er een herdenkingsdienst in de Hervormde Kerk aan de Brink 4 in Den Ham.

Het monument wordt geplaatst in de pastorietuin, grenzend aan de kerk.

 

Belangstellenden zijn welkom aanwezig te zijn bij de dienst en de plechtige onthulling.


Plaatsing monument op 5 juni 2023


Tubantia / AD 21 mei 2023

Lees het volledige artikel


Download
In herinnering gegrift
Alle informatie en berichtgeving over het ongeluk.
In herinnering gegrift [Versie 2021].pdf
Adobe Acrobat document 2.7 MB

De gebeurtenis laat nog altijd sporen na in de samenleving van Den Ham. Bij veel Hammenaren heeft het ongeluk diepe indrukken achtergelaten. Hammenaar Jan Gerrits was zo geraakt door het verhaal van de busramp in Osnabrück, dat hij het initiatief heeft genomen om de gemeente Twenterand (GBT) te vragen om te onderzoeken of het mogelijk was om een openbaar gedenkteken in de openbare ruimte te plaatsen. Doel is dat het verhaal van dit ernstige ongeval ook doorgegeven zal worden aan volgende generaties.

Het voorstel werd unaniem aangenomen door de raad.

 

Mij werd de eer gegund het gedenkmonument te ontwerpen en uit te voeren. Dit natuurlijk  in samenspraak met  de commissie van betrokkenen en opdrachtgever; de gemeente.
Daardoor heb ik uit eerste hand het verhaal, maar ook de emoties ervaren die nog steeds aanwezig zijn bij de betrokkenen en een blijvende stempel nagelaten hebben. Dit en de wens voor een min of meer herkenbare symboliek in wit marmer, een reliëf,  heb ik vertaald in een ingetogen maar herkenbaar ontwerp dat bij allen in goede aarde viel.

In het hart (van de steen) gegrift...

 

 

Foto’s worden hier geplaatst na de onthulling.